23 Luty

Tłusty czwartek

Oponki serowe

Składniki:

  • ·      400g sera twarogowego
  • ·      1/4 szklanki cukru pudru
  • ·      130g masła 
  • ·      3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
  • ·      3 jajka
  • ·      1 żółtko
  • ·      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ·      Cukier puder do posypania

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto.

2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez  około 25 minut. Po upieczeniu oponki posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego :)

« Powrót do listy przepisów «