20 Luty

Muffinki kokosowo-czekoladowe

Muffinki kokosowo-czekoladowe

Składniki na muffinki: (12 sztuk)

  • 1 szklanki mąki pszennej lub innej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru lub innego zamiennika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/4 szklanki oleju lub masła
  • 2 jajka

Dodatki

  • 40g posiekanej gorzkiej czekolady

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Podzielić przygotowane ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Do drugiej posiekaną, gorzką czekoladę. Każdą porcję osobno wymieszać. Formę do muf finów wyłożyć papilotkami. Do wszystkich rozłożyć równomiernie najpierw jasne ciasto, a potem ciemne. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25min.

« Powrót do listy przepisów «