19 Marzec

Mus jaglany z malinami

Mus jaglany z malinami to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy jaglanej, która została nam np. z obiadu. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie 5 minut! Deser będzie smaczny i bardzo zdrowy, ale uwaga – zróbcie przerwę po dużym obiedzie, bo pomimo niewinnego wyglądu deser jest syty!

 

Składniki:
- Maliny
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki miodu

- borówki, pestki słonecznika do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem. Później kaszę wrzucamy do 3/4 szklanki wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę, studzimy.
2. W blenderze miksujemy maliny, dodajemy kaszę i nadal miksujemy, aż powstanie mus (jeśli jest za gęsty dolewamy trochę mleka, dodajemy kakao i miód, całość mieszamy.
3. Gotowy mus przelewamy do szklanki/miseczki, dekorujemy owocami i pestkami słonecznika.


SMACZNEGO!!

 

« Powrót do listy przepisów «